geecon 2016.
06.11.2016

Ve dnech 20. a 21.10.2016 jsem v Praze navštívil konferenci geecon. Jedná se o konferenci zaměřenou na platformu Java – jak na samotný jazyk Java tak i JVM a jazyky na něm založené. Pořadatelem je Polish JUG, která je – alespoň dle webu – dosti aktivní.

Konference se konala v obchodním centru Černý most, v multikinu Cinestar. Byla to dobrá volba, protože k dispozici bylo několik sálů (v jeden okamžik probíhaly obvykle 3 přednášky), prezentace se promítaly na velké plátno (tím byly čitelné i pro mě) a sezení bylo pohodlné. Navíc obchodní centrum je na konečné metra linky B, takže je dobře dostupné.

Po registraci jsme obdrželi bavlněnou tašku, jmenovku, tričko a pivní půllitr :) a mohli vyrazit prozkoumat místo konání akce. U vstupu do každého sálu byl přehledný rozpis přednášek pro daný den, což usnadňovalo orientaci. I když já se připravil předem a do kalendáře jsem si vložil všechny přednášky, které mi připadaly zajímavé. S občerstvením problém nebyl – každý den ráno byla nachystaná snídaně, v průběhu dne byly k dispozicí džusy, ovoce, koláčky, čaj, káva a samozřejmě také oběd. Ten byl možná nejslabším článkem občerstvení. Nejsem extra náročný, ale dovedl bych si představit i lepší. Ovšem hladem jsme rozhodně netrpěli :).

První den začal krátkým přivítáním od organizátorů a asi 15 minutovým úvodem od hlavního partnera akce Y Softu. Pak již byl na řadě @JaroslavTulach (jeden z původních autorů NetBeans, nyní Oracle Labs), který představil projekt GraalVM.

Jedná se kompilátor pro JVM, který nabízí lepší optimalizace výsledného kódu oproti standardnímu. Hlavně však poskytuje framework pro tvorbu kompilátorů dalších jazyků. Můžete tak snadno kombinovat v jedné aplikaci moduly v různých programovacích jazycích – představte si například webovou aplikaci, kde některé moduly píšete v Javě, něco v Javascriptu a doplníte to kódem v Ruby. Výsledek pak poběží nad JVM. Nutno podotknout, že v případě třeba Ruby, rychleji než pod standardním Ruby interpreterem. Přímo GraalVM podporuje jazyky Java, Javascript, Ruby a R.

Další přednáška, kterou jsem navštívil a stála za to byla „Beyond lambdas - the aftermath“ v podání dua (Eva a Vašek? :)) @DanielDeogun a @DanielSawano.

Kdo trošku sleduje dění kolem jazyka Java ví, že aktuální verze 8 přinesla poměrně dost novinek a mezi verzemi 7 a 8 byl podobný skok, jako mezi verzí 2 a 5. Přednášející na několika příkladech poměrně vtipně ukázali použití jedné z novinek, lambda výrazů, v běžném životě vývojáře.

Pochopitelně jsem první den navštívil přednášek víc, ale kdybych popisoval všechny, psal bych článek až do Vánoc ;). Večer byla pro účastníky připravena plavba lodí po Vltavě, ale jak jsme zjistili až na lodi, raut byl připraven pouze pro přednášející. Protože jsme měli hlad a plavba měla trvat přes 2 hodiny, rychle jsme vystoupili, dali si na Václaváku klobásu a stavili se v pizzerii.

Druhý den pokračovaly přednášky podobným stylem jako den první. Nejzajímavější byla pro mne bezesporu přednáška „Thirty months of Microservices. Stairway to heaven or highway to hell?“ v podání @aahoogendoorn.

Přednáška pěkně (a vtipně!) shrnula možnosti vývoje velkých aplikací se zaměřením na vývoj pomocí microservices (což jsou v podstatě jednotlivé části aplikace, které se chovají jako samostatné aplikace). Opravdu moc pěkné a pokud máte možnost navštívit nějakou přednášku tohoto přednášejícího, vřele doporučuji.

Po skončení pátečního programu konference jsme se metrem přesunuli na nádraží a Ostravanem zpět do Olomouce. Jízdenky jsme naštěstí koupili den předem, což bylo štěstí, protože jelo poměrně dost lidí bez místenky, na stojáka. Každopádně konference jako celek byla fajn a pokud nás příští rok zaměstnavatel opět pustí, rád pojedu.