Příprava na geecon 2017.
10.10.2017

Rok se s rokem sešel a je tu opět pražská odnož konference pro Java vývojáře geecon. Stejně jako loni se i letos zúčastníme s kolegy z práce. Do začátku konference zbývá týden, pojďme se tedy podívat, co by mohlo být z mého subjektivního pohledu zajímavé.

Konference geecon se bude letos konat ve dnech 19. a 20. října 2017. Už loni se mi osvědčilo naplánovat si přednášky, které by mohly být zajímavé a uložil jsem si rozpis do kalendáře v mobilním telefonu. V době psaní tohoto článku ještě nebyl známý úplně přesně časový harmonogram jednotlivých přednášek, nicméně témata a řečníci jsou již samozřejmě k dispozici. Co by tedy mohlo být zajímavé?

Určitě si nenechám ujít přednášku Adama Biena „"Built To Last" ...and the end of migrations“. Adam je ve světě Javy EE hodně známá postava (blog, airhacks) a troufám si tvrdit, že přednáška bude určitě zajímavá. Obsahem by měla být tvorba aplikace s frontendem v HTML5, CSS, JavaScript a backendem v Javě EE. Něco podobného jsme teď nedávno realizovali s kolegou v práci také, bude tedy určitě zajímavé porovnat naše postupy s přednášejícím. Navíc jak je psáno v anotaci: „No Slides – Just Code“.

Další přednáška, která by mohla být zajímavá je „TestContainers – integration testing without the hassle“ od Antona Arhipova. Autor pracuje pro ZeroTurnaround a píše blog. Tématem má být integrační testování pomocí knihovny TestContainers, která by měla usnadnit tvorbu testů v prostředí Docker kontejnerů. Zní to dobře, uvidíme, jaká bude realita. Nejsem právě odborník na integrační testy, ale Docker mám rád a při vývoji ho používám. Snad se dozvím něco zajímavého.

Loni jsem byl na přednášce o GraalVM, a protože „Twitter's quest for a wholly Graal runtime“ vypadá jako zkušenosti z praxe, bude to jistě zajímavé. Navíc u Twitteru nemají jen 1 nebo 2 servery ;), takže bude fajn vidět (a slyšet), jakým způsobem GraalVM používají nebo se snaží používat ke zvýšení výkonu a snížení nákladů.

Bezpečnosti není nikdy dost, proto Cracking the code to secure software“ :). Od obou přednášejících (Daniel Sawano, Daniel Deogun) jsem viděl přednášku na téma lambda výrazů v Javě 8 a byla super. Myslím tedy, že tato bude taky stát za to. A každý nápad, jak udělat aplikaci bezpečnější je užitečný – nejsem zase takový expert na bezpečnost kódu a rád se nechám poučit.

Zajímavých přednášek je letos určitě víc a je to dobře. Na zmiňované 4 si určitě zajdu a k nim vyberu další zajímavé (máme tu Java 9 security, Java EE 8, …). Po konferenci zase napíšu něco o dojmech z přednášek, stejně jako loni. Pokud tedy na geecon letos pojedete, třeba se potkáme. Pokud ne, snad se vám aspoň líbil článek.