Příprava na geecon 2018.
15.10.2018

Vstupenky objednány, hotel zabookován. Je tu opět geecon, konference pro (především) Java vývojáře. Jedeme, jako obvykle, s několika kolegy z práce a jak je už u mě tradičně zvykem, naplánoval jsem si zajímavé přednášky. S návštěvy geeconu se už pro mě pomalu stává tradice – 3. rok v řadě, ale myslím, že po letošním ročníku budu mít pauzu. Přece jen se nyní budu zabývat v práci i jinými věcmi, než pouze každodenním vývojem aplikací. I když vývoj aplikací také nevzdávám a budu se jím (i třeba ve volném čase) zabývat nadále.

Tento rok se geecon koná ve 18. a 19. října 2018. Sám jsem zvědavý, čím nás organizátoři tentokrát překvapí (bude opět hrníček? :)). Seznam přednášek je na webu a opět bude z čeho vybírat. Moje pracovní pozice se od loňska změnila, budu se víc zaměřovat na integraci a komunikaci aplikací. Od toho se bude odvíjet i můj výběr přednášek. Nechte se inspirovat!

Začnu asi přednáškou „Helidon: Java Libraries for Writing Microservices“ od Dmitry Kornilov a Tomáše Langera. Oba pracují v Oraclu a představí projekt „Helidon“, což je kolekce Java knihoven pro vývoj microservis. Něco, co by mě mohlo zajímat, protože se i u nás začínají webové služby vyvíjet čím dál víc. Dmitry Kornilova jsem už na konferenci viděl, takže myslím, že by to mohlo být fajn.

První den bude pro mě pokračovat přednáškou „Stress Driven Development, and How to Avoid It“ Dmitry Vinnika. Myslím, že se stresem se setkala spousta vývojářů a doufám, že se dozvím nějaké zajímavé tipy, jak se mu vyvarovat. Opravdu se těším, tak doufám, že nebudu zklamán ;).

Klasický REST asi většinou známe, ale co GraphQL? Já znám z této technologii pouze základy, takže ocením „GraphQL vs Traditional Rest API“. Věřím, že i při integraci různých informačních technologií se s GraphQL můžu setkat. I když SOAP, REST a další „starší“ (jako SFTP, X.400 a podobně) budou (zatím?) převažovat. Možná by se u nás mohlo GraphQL nasadit u aplikací, kde bude frontend napsaný komplet na straně klienta – třeba v Reactu nebo jen JavaScriptu.

Big Data. Pěkný buzzword, že? Nicméně určitě je to téma, které může být zajímavé. Pokud se navíc chci dozvědět něco o „Apache Spark“, jako že chci, pak je tu „Apache Spark, Data intensive processing in practice“. Marcin slibuje, že nám v kostce předá znalosti získané za poslední 3 roky práce se Sparkem. To zní jako dobrý plán:).

Určitě navštívím i další přednášky, takže bude po konferenci o čem psát – počítejte s tím, že zase napíšu nějaké shrnutí :). Ještě se podívejte na seznam všech přednášejících a pokud jedete taky, můžete se těšit spolu se mnou. Možná se potkáme.